Dra fiber i hemmet

Dags att koppla in fiber i hemmet? I ett modernt hushåll som använder uppkopplingen ofta är det en bra investering, men det krävs en hel del arbete för att få allting på plats. Det första du måste göra är att bestämma dig för vilket företag du vill beställa fiber ifrån. En del har redan lagt fiber i ditt närområde och då är det givetvis det bästa valet. Finns det inget fiber i området kan du välja lite mer fritt. Jämför olika priser och få kostnadsförslag från olika företag. När du väl har beställt kommer de att kontakta dig för att diskutera själva installationen.

Dags för installation

Det första som händer när du väl har beställt fiber är att grävningarna på gatan utförs. Detta är ifall det behövs göra några grävningar, för om någon av dina grannar har dragit in fiber innan lämnas nämligen fiberkabeln kvar vid alla tomter oavsett om de ska dra fiber i hemmet eller inte. Efter det grävs fiberkabeln fram till huset som har beställt fiber. Självklart kommer gräventreprenören kontakta dig så ni kommer överens om vilken väg fibern ska grävas fram till huset.

Om det på tomten redan finns färdiga rör som är lämpliga att använda till fibern bör man berätta det redan när man beställer. När fiberkabeln är grävd till huset är det dags för installation. Kabeln tas då in i huset och avslutas i en så kallad fiberdosa. Fiberterminalen installeras bredvid och ansluts också till dosan. I äldre hus där det inte finns en husfördelare installeras den vanligtvis i vardagsrummet i närheten av tv:n, men ibland kan husets antennät användas. Då installeras det vid nätets anslutningspunkt och signalen för kabel-tv:n fås till husets tv-uttag. I nybyggen där det finns husfördelare placeras fiberterminalen där all telekabling börjar.

Dela kostnaderna med grannarna

För att göra det billigare att installera fiber kan grannar gå ihop och dela på kostnaderna för grävningen. Vissa bolag, som till exempel Telia, har ibland kampanjer där de åker ut till områden där de ser att många är intresserade av fiber. Antingen kan man då ansluta villor till ett befintligt fibernät eller så byggs fibernätet ut om det behövs. Om du vill prova på detta kan du själv anmäla din villa till dessa kampanjer och sedan får du reda på om grannarna också är intresserade av att koppla upp sig på fibernätet.

Tänk på att det kan ta ett tag innan man får fiber installerat och det tar extra lång tid om fibernätet måste byggas ut. Räkna mellan 6-9 månader, men om fibernätet redan finns på plats tar det enbart 3-9 månader. Det är nämligen ett omfattande arbete som innefattar många olika aktörer såsom kommunen, teleföretaget och olika entreprenörer. Arbetet kan även påverkas av vädret och andra variabler. Du måste även beställa till tjänster innan du kan börja använda ditt fiber.

Dags att koppla in fiber

Att få blixtsnabbt internet kostar lite

Det kan bli en ganska dyr historia att installera fiber till villan, speciellt om fibernätet måste byggas ut och man inte kan gå samman alla grannar. Många tycker dock ändå att det är värt det, både för att man får blixtsnabbt internet och även för att värdet på bostaden kan gå upp om man har fiber inkopplat. Inom en snar framtid kommer det troligen vara standard att ha fiber i bostaden. Priset för att dra in fiber beror på hur arbetet måste genomföras, men normalt brukar det ligga på 15 000-30 0000 kronor.