Dags att skaffa snabbare internet? Idag är det många som har fiber indraget hemma och det kommer troligen vara ganska standard inom några år. Fibernätet utökas ständigt och har du inte satt in det i ditt hem än så är det kanske dags nu. Det är en ganska stor investering att själv dra in fiber i hemmet, men det finns sätt som man kan spara lite på om man har några grannar som också vill ha fiber. Investeringen är ofta värt det, eftersom det kan höja värdet på bostaden.

Gå samman med grannarna

Det första steget när man ska dra in fiber till en bostad är att gräva ner kabeln. Om du har tur finns det redan fiber nedgrävt i ditt område, men om det inte finns det måste arbetet börja ute på gatan. En gräventreprenör kallas in och diskuterar hur det ska gå till och ger även en offert. Om det finns grannar som vill skaffa fiber för hemmet kan ni dela på grävkostnaderna.

Det kan vara en smart idé för att komma billigare undan. En del företag har fiberkampanjer i olika områden och då kan grannskapet anmäla sitt intresse för att få fiber indraget. Telia är ett exempel på ett företag som gör denna kampanj regelbundet. Att gräva ner och dra kabeln kan ta 3-6 månader beroende på om det redan har utförts vissa grävningar, väderförhållanden och andra variabler. Efter att kabeln har grävts ner på gatan måste den dras fram till tomten och sedan in i bostaden.

Kolla runt för bästa pris

Det är viktigt att kolla runt och ta in lite olika offerter för att hitta det allra bästa priset. Det kan skilja sig åt en hel del beroende på vilket företag det är och även den tid det tar från beställning till den sista installationen kan skilja sig något åt. Tänk på att ni måste välja till ett paket när fibret väl är inkopplat. Det gör ni exempelvis via telia om det är dem som installerar fibret åt er.

Om du bor i en lägenhet ska beslutet gå genom din bostadsrättsförening. När det är många som vill ha fiber brukar man kunna få ner priserna ganska rejält. Det brukar gå att anlita ett öppet stadsnät eller dra ett eget nätverk in i huset, åtminstone om ni bor i någon av de större städerna. För det mesta är det billigare att dra eget nätverk in i huset, men kolla som sagt runt lite och jämför olika företags priser.

Dra in fiber i hemmet

En bra investering

För att installera fiber krävs det som sagt en hel del pengar till en början, men med tanke på att värdet till bostaden kan öka om man har installerat fiber kan det vara värt det. Idag använder vi internet väldigt mycket och i våra hem finns det många olika apparater som kräver internetanslutning. Smart-tv, skrivare, telefoner, datorer och surfplattor som alla är kopplade till samma anslutning gör att hastigheten kan försämras markant. Med en fiberanslutning har man alltid snabbt internet tillgängligt för hela familjen.