Fiber är den senaste tekniken på marknaden för fast bredband. Bor du i ett hus som ännu inte installerat fiber? Här ska du få lära dig mer om hur du kan gå tillväga för att få fiber till din bostad. Oavsett om du hyr eller äger din bostad så krävs det ofta ett kollektivt intresse från dig och dina grannar för att ett telekomföretag ska dra sina fiberledningar i just ditt kvarter. Det är dock frivilligt att ansluta sig till nätet när det väl är på plats.

Fördelar med fiber

Anledningarna till varför fiber är en väl värd investering av både tid och pengar är många. Om man ser till användarvänligheten så kommer du som surfar med fiber direkt märka att alla sysslor gå snabbare med fiber. Du kan utan problem ansluta flera enheter till samma nätverk, streama film till TV:n, lyssna på internetradio och spela onlinespel utan att hastigheten påverkas. Det fina med fiber är också att uppkopplingen är symmetrisk, vilket innebär att den går lika snabbt uppströms som nedströms.

När det gäller stabiliteten så är också fiber betydligt bättre än en vanlig uppkoppling genom telefonjacket. Fiberoptiken skickar signalerna snabbare och även om du bor långt ifrån en basstation saktas inte hastigheten ned. Eftersom kablarna är nedgrävda i marken påverkas de inte heller av vind och väder, och kommer inte slitas lika snabbt som telekablar gör. För dig som bor på landet innebär detta många förbättringar av bredbandsleveransen, då fiber är en betydligt mer stabil teknik än tidigare alternativ.

Så går du tillväga

Som tidigare nämnts kan det dock krävas att du väcker intresset hos dina grannar för att kunna installera fiber. Fiber grävs nämligen ned i gatorna runt om i kvarteret där du bor, och det bli inte lönsamt för fiberleverantören att bara dra en kabel till ett enda hus. Prislappen på projektet varierar på allt mellan 10 000-20 000 kronor beroende på val av leverantör. Tänk på att investeringen dock höjer priset på din bostad.

När fibernätet är lagt i ditt område är det dock frivilligt att ansluta sig till nätverket. Du har också fria val när det gäller leverantör och behöver inte välja den som har dragit nätverket i ditt område. Om du hyr en lägenhet ligger det ofta i hyresvärdens intresse att installera fiber då detta ökar värdet för lägenheten. Det kan hända att bostadsbolaget väljer att höja din hyra en aning, men utslaget på många hyresgäster och månader behöver det inte bli en större slant.

Använd alla dina enheter med fiber

Framtiden för fiber

Fiber är framtidens bredbandsuppkoppling av många anledningar. Stabilitet och livslängd är de två uppenbara faktorerna som gör att vi kan lita på tekniken i många år framöver. Det är också så pass effektivt att även om vi ökar vår internetkonsumtion de närmaste åren räcker ändå fiberoptiken till att leverera lika snabbt som den gör idag. Övergången till fiber är en ganska dyr affär, men när nätverket väl är på plats kommer priserna sjunka och vi kommer se en lägre prisstandard som tilltalar fler.