Hur snabbt internet behöver jag?

I en alltmer uppkopplad värld där inte bara datorer och telefoner använder sig av internettjänster, utan också köksapparater, bilen och hembelysningen, kan det lätt vara svårt att uppskatta hur snabb uppkoppling man egentligen behöver. Det gäller att både förstå sitt eget användande och vilka tjänster det är som kräver mest bandbredd.

Mailande och surfande

Den som mestadels använder internet för att läsa och skriva mail, surfa på hemsidor för att kanske beställa tågbiljetter eller liknande, behöver inte ha en exceptionellt snabb uppkoppling. Dessa tjänster hanterar mestadels text och text är inte speciellt resurskrävande data. För denna typen av användare rekommenderas att titta mer på priset för din uppkoppling, än snabbheten. Det är onödigt att betala för mycket.

Streama video och spela spel

När det kommer till att använda internet för att ta del av rörliga bilder i form av video eller online-spel, höjs kraven på din uppkoppling rejält. Även här kan man justera sitt behov en aning genom att fundera på hur hög kvalitet man vill ha på de videos man tittar på. Lägre bildkvalitet innebär givetvis lägre krav på hastighet.

På Youtube kan videokvaliteten anpassas för olika uppkopplingshastigheter

Ditt användande påverkar kraven

Som vi har sett beror dina hastighetskrav mycket på hur du använder dig av internet. Nuförtiden är det vanligt med streamade tjänster för att se på tv-serier och filmer, men detta behöver inte betyda att man måste ha de absolut snabbaste uppkopplingen, då videokvaliteten i vissa fall kan anpassas. Vid online-gaming är det dock av stor vikt att undvika lagg, vilket kräver en snabb uppkoppling.